SIGMATek PVR-890b

Merevlemezes dvd+r(w) felvevő analóg tunerrel

Első benyomások

SIGMATek legújabb dvd felvevője 160GB-os merevlemezzel érkezett (a csomagolás és a weboldal tanulsága szerint nem is létezik más méretű merevlemezzel). A csomagolás a szokásos SIGMATek stílus, a doboz méretes és megemelve meglepően súlyos.

Kicsomagolva nagy meglepetések nem értek, a doboz tartalma: maga a felvevő, távirányító + elemek, adag RCA kábel és a kézikönyvek (angol, francia, spanyol; mivel mintapéldány volt nálam, ezért magyar kézikönyv nem volt benne, remléhetőleg lesz magyar kézikönyv is hozzá!).

Nem csak a doboz hanem a felvevő is szép méretes darab (43cm x 5 cm x 31 cm) és igen súlyos (több mint 5kg).

Távirányító kopogós műanyag, gombok tapintása kemény.

A tv nézéshez és felvételhez szükséges gombokat sikerült jól elhelyezni. Sajnos ez nem igaz lejátszáshoz szükséges gombokra.

Magán a lejátszón sok gomb nincs: Play, Stop, Pause, Source, Record. Valamint Standby és Open/Close gombok.

Előlapi csatlakozón USB és DV bemenetek találhatók.

Hátlap kellemes meglepetésként bővelkedik a ki- és bemenetekben: analóg antenna ki/bemenet, cvbs input, svideo input, sztereo audio bemenet, 5.1 analóg kimenet, cvbs kimenet, svideo kimenet, digitális audio kimenet (coax és optikai), komponens kimenet (Y, Pb/Cb, Pr/Cr), euroscart ki és bemenet (két külön csatlakozó).

A kézikönyv szerint dvd, dvd+r(w), dvd-r(w), svcd, vcd, cd-da és adat (iso formátumot biztosan, udf formátumot nem próbáltam) lemezeket olvas a készülék.

Rögzíteni a benne lévő merevlemezre illetve DVD+R(W) lemezre képes MPEG2 formátumban. Lehetséges felvételi módok:

Felvételi minőség Maximális felvételi idő
4.7GB DVD+R(W)
Maximális felvételi idő
(160 GB merevlemez)
HQ (High Quality) 1 óra 34 óra
SP (Standard Play) 2 óra 68 óra
SP+ 2.5 óra 85 óra
EP (Extended Play) 3 óra 102 óra
LP (Long Play) 4 óra 136 óra
SLP (Super Long Play) 6 óra 204 óra

Kézikönyvben további információt ezen felvételi módokhoz kapcsolódó átlagos bitráta és felbontás adatokról nem találtam.

A kézikönyv lényegretörően és jól illusztráltan írja a készülék használatát szerintem nagyon hasznos (vagy inkább ajánlott) olvasmány tekintettel a felvevő képességeinek sokaságára. Remélhetőleg egyszer magyar kézikönyv is lesz hozzá az angol/francia/spanyol nyelveket nem beszélők számára is ugyanis elolvasása nélkül egyes funkciókat bizony nem lehet megtalálni a képernyőn lévő információk alapján. A kézikönyv ugyanakkor tartalmaz olyan információkat amik nem igazak erre a lejátszóra (pl. index kép változtatása a felvett anyaghoz), de valószínűleg a minimális firmware változásoknak köszönhető, amik a kézikönyv elkészítése és a felvevő piacra dobása között keletkeztek.

Bekapcsolva a készüléket két dolog volt ami rögtön szemet és "fület" szúrt. Az első, hogy a bekapcsolástól számítva fél perc telt el mire a készüléket ténylegesen használni lehet (a készülékben lemez nem volt, csak a merevlemez tartalmát kellett felolvasnia). A másik ellenben nagyon kellemes pont a gépben lévő tápegységet hűtő ventillátor hangja. Más felvevőkkel összehasonlítva kellemesen csendes (persze azért hallható) és a hatásfoka is megfelelő ugyanis mint később kiderült a tápegység egyáltalán nem melegszik. A merevlemez zaja elhanyagolható, ugyanis mint később a felvevő szétszedésekor kiderült a merevlemez rögzítőcsavarjai alá gumit tettek így gondoskodtak nagyon okosan a zajcsillapításról.

 

Rendszerbeállítás

Első utam a setup menübe vezetett, ahol nagyon kellemetlen meglepetésként az osd nyelv francia volt. Így franciául nem tudó embereknek némi nehézséget okozhat átállítani  a nyelvet angolra. Kezdésnek a gyári beállítások visszaállítását akartam megtenni, hogy hátha az osd nyelv angol lesz. Tekintve, hogy franciául nem tudok így gyári beállítások visszaállítása menüpont keresésének első körében sikerült leformáznom a merevlemezt, majd az optikai lemezt is. Végül rátaláltam az alulról második menüpontban a 'Valeurs par default' menupontja, ami mindent gyári beállításokra állított vissza. Az osd nyelv továbbra is maradt francia. Némi kutatás után a felülről (és alulról is) negyedik menüpontban a 'Langue du systeme' beállítást 'English' -re téve fellélegezhettem. Mivel Reset To Defaults-ot már végrehajtottam így arra nem volt szükség újra.

Ezek után az alábbi beállítások fogadtak:

Auto Chapter Marker Felvételkor (ha ez be van állítva) automatikusan bizonyos percenként fejezeteket helyez el a felvételben (5, 10, 20 ill. 30 perc).
Record Quality Felvételi mód beállítása (fenti táblázatban részletesen).
APS (Auto Program Scan) Automatikus programkeresés, az aktuális analóg tuner kiosztást törli és a teljes vételi sávot végigkeresve csatornákat keres.
Modify Channel Meglévő csatornák adatait lehet módosítani:

Megnevezés: max 5 karakter és a fel-le nyilakkal lehet karaktereket választani. Valamiért a '-' karaktert nem lehet kiválasztani. Érthetetlen számomra, hogy a megnevezés megadásakor miért nem a máshol elnevezések megadásakor (pl. dvd label) használt virutális billentyűzetet lehet használni.
Standard: PAL B/G, PAL-D/K, PAL-I, SECAM L, SECAM B/G, SECAM D/K.
Keresés típusa: csatorna vagy frekvencia
CAN+: dekóder ki/be kapcsolása
Program Table Csatornasorrendet lehet kézzel módosítani.
Timer Setting Menu Megfelel a TIMER gomb lenyomásának, az időzített felvételek beállítására van lehetőség.
Country Selection Adott országra jellemző csatornák között keres az automatikus csatornakereső.
Video beállítások oldalon a megszokott opciókat találjuk, amit minden dvd felvevő vagy lejátszóban is megtalálhatunk.
YUV kimenet progresszív képet is képes generálni.Audio beállítások oldalon szintén a jól megszokott beállításokat találjuk.OSD nyelv és DVD-Video nyelv beállítások. Utóbbi esetén (audio, felirat, menü) a Magyar kiválasztható.Date - Time Setting: automatikusan beállítja valamelyik analóg csatorna teletext adásáról vagy pedig kézzel beállítható.
Analóg csatorna esetén a Program opció alatt kell megadni, hogy melyik csatornáról vegye le a dátum és idő beállítást.Itt szintén a szokásos beállításokat találhatjuk.TIMESHIFT azaz Időcsúsztatás beállítások
Timeshift az a funkció amivel az élő adást a felvevő folyamatosan rögzíti és így az adás nézése közben akár megállíthatjuk, beletekerhetünk (természetesen csak abban, amit már rögzített a felvevő)
A Timeshift buffer mérete 60 perc azaz ha megállítjuk az elő adást, akkor maximum ennyi percet képes utána rögzíteni a felvevő még
TimeShift default source: itt lehet be vagy kikapcsolni az automatikus timeshift-et
Buffer mode: "Refresht" esetén ha timeshift üzemmódban csatornát váltunk, akkor az aktuális buffert kiüríti és előröl kezdi a felvételt. "Preserve" esetén az aktuális buffer változatlan marad.
Space Management: Automatikusan vagy Manuálisan lehetséges. Automatikus módban ha a merevelemez megtelt, akkor a nem védett felvételeket elkezdi felülírni. Manuális módban, ha betelt a merevlemez, akkor hibaüzenetet kapunk.

 

Navigáció

A különböző üzemmódok között többféleképpen lehet váltani. Egyik legkényelmesebb módja a Navigation gomb megnyomása a távirányítón. Ennek hatására az alábbi menüpont jelenik meg a képernyőn:

További lehetőségek: HDD, DVD, DV/USB, MONITOR (TV nézés) gombokkal váltani a megfelelő üzemmódba.

 

Felvétel

Rögzíteni merevlemezre és dvd+r(w) lemezre lehetséges 6 féle minőségben és a hozzájuk kapcsolódó időtartamban. Lehetőség van az ún. One Touch Recording (OTR) -ra is amivel egy gombnyomásra elindul az aktuális felvételi forrás rögzítése. A REC/OTR gombot többszöri megnyomásával a kézzel indított felvétel maximális időtartamát lehet meghatározni 30 perces lépésekben.
Természetesen lehetőség van a felvevőktől megszokott felvételi módokra is:

Újdonság ettől a felvevőtől, hogy újraírható lemez esetén a lemezre felvett anyagot mintha csak a merevlemezre felvett anyag lenne, teljes mértékben át lehet szerkeszteni (fejezetek beszúrása, szétvágás, index kép csere, stb.).

A merevlemezre rögzítés az LSI valamilyen saját formátumában történhet, ugyanis később szétszedve a felvevőt és a merevlemezt PC-be rakva, majd disk editorral megnézve a boot szektor üres és a felvett anyagot az utolsó szekrotokban helyezkednek el.

FONTOS: bizonyos esetekben a lemez törlése funkció illetve a lemezre másolás funkció nem elérhető. Nem tudom ez vajon védelem nehogy adat lemezt töröljünk vagy firmware hiba, de sok próbálkozás után rájöttem hogyan lehet ilyen esetben lemezt törölni. A távirányítón lévő REC TO gombot megnyomva ki kell választani célnak az Optical Disc -et és után törölhető lesz a lemez.

 

Felvétel minősége

Felvételi minőséget a következőképpen teszteltem. Egy dvd lejátszó scart kimenetét kötöttem a felvevő scart bemenetére és DVD-VIDEO lemezt játszottam le. (Mivel a felvétel sikerült ezért vagy a lejátszón nem volt macrovision védelem vagy a felvevőt nem érdekelte a macrovision védelem...) Kb. 7-8 percnyi anyagot vettem fel. A film 2.35:1 képaránnyal rendelkezett így 4:3 Letterbox felvételt csináltam (így valószínűleg az átlagos teljesképernyős felvételnél szebb minőséget eredményeznek valamivel a felvételeim).

Felvételi minőség Maximális bitráta (kbps) Átlagos bitráta (kbps) Felbontás
HQ 9000 7200 720 x 576
SP 4380 3500 720 x 576
SP+ 3750 3000 720 x 576
LP 3090 2500 720 x 576
EP 2130 1700 352 x 576
SLP 9000 1000 352 x 576

Mintaképek az egyes felvételi minőségekhez

Lemezműveletek

A DVD gomb lenyomásával a felvevő lemezkezelési állapotba kerül (feltéve, hogy van a felvevőben (újra)írható lemez). Lehetőség van:

 

Fájl böngésző

A DVD vagy USB gomb lenyomásával a fájl böngészőbe jutunk, ahol ha van behelyezve dvd lemez ill. USB eszköz, akkor azok tartalmát lehet böngészni.

A fájl böngészőben az azonos chipset-ű felvevőköz képest igen szegényes  lehetőségeink vannak: ADD/CLEAR gombbal lehet hozzáadni ill. elvenni a program listához fájlokat (a listában egyszerre csak egyféle típusú fájlok lehetnek: video vagy audio vagy kép). Ezt a listát le lehet játszani vagy USB-ről dvd lemezre másolni. USB-ről HDD-re, vagy dvd-ről HDD-re NEM lehet másolni. A fájlböngésző csak a támogatott formátumok jelennek meg (kiterjesztés szerint támogatott).

 

MPEG4, MP3, WMA, JPEG Teszt

Röviden összegezve pár fontosabb tulajdonság:

DivX Test CD 2.0 eredmények

F_ Compatibility : Supported image types

IMG-01.jpg Yes
IMG-02.jpg Yes
IMG-03.gif No
IMG-04.bmp No
IMG-05.tif No
IMG-06.png No
IMG-07.pcx No

G_ Compatibility : Supported audio types

AUD-1A.mp3 Yes
AUD-1B.mp3 Yes
AUD-1C.mp3 Yes
AUD-1D.mp3 P
AUD-2A.mp4 No
AUD-2B.mp4 No
AUD-2C.mp4 No
AUD-2D.mp4 No
AUD-3A.wma Yes
AUD-3B.wma Yes
AUD-3C.wma No
AUD-3D.wma No
AUD-4A.ogg No
AUD-4B.ogg No
AUD-4C.ogg No
AUD-5A.ac3 No
AUD-5B.dts No
AUD-5C.mpc No
AUD-5D.fla No

H_Compatibility: Supported video codecs

VID-1A.mpg Yes
VID-1B.mpg Yes
VID-1C.mpg Yes
VID-1D.mpg No
(a fájl 720x576 bal felső részét játsza le)
VID-1E.mpg No
(a fájl 720x576 bal felső részét játsza le)
VID-2A.avi Yes
VID-2B.avi 6000
(időnként akadozik)
VID-2C.avi No
VID-2D.avi No
VID-3A.avi Yes
VID-3B.avi Yes
VID-3C.avi 3
VID-3D.avi 3
VID-3E.avi Yes
VID-3F.avi No
VID-3G.avi 1
VID-3H.avi 4500
VID-3I.avi No
VID-3J.avi No
VID-4A.mp4 No
VID-4B.mp4 No
VID-4C.mp4 No
VID-4D.mp4 No
VID-4E.mp4 No
VID-4F.mp4 No
VID-4G.mp4 No
VID-4H.mp4 No
VID-4I.mp4 No
VID-4J.mp4 No
VID-5A.wmv No
VID-5B.wmv No
VID-5C.wmv No
VID-5D.wmv No

I_Compatibility : Video containers and “bivx” tests

CONT-1A.avi Yes
CONT-1B.avi Yes
CONT-1C.avi Yes
CONT-1D.avi Yes
CONT-1E.avi Yes
CONT-1F.avi No
CONT-1G.avi No
CONT-1H.avi No
CONT-1I.avi Yes
CONT-1J.avi Yes
CONT-2A.divx Yes
CONT-2B.divx Yes
CONT-2C.divx P
CONT-2D.divx Yes
CONT-2E.divx Yes
CONT-2F.divx No
CONT-2G.divx No
CONT-2H.divx No
CONT-3A.mp4 No
CONT-3B.mp4 No
CONT-3C.mp4 No
CONT-3D.mp4 No
CONT-3E.mp4 No
CONT-3F.mp4 No
CONT-3G.mp4 No
CONT-4A.mkv No
CONT-4B.mkv No
CONT-4C.mkv No
CONT-4D.mkv No
CONT-4E.mkv No
CONT-4F.mkv No
CONT-4G.mkv No
CONT-5A.ogm No
CONT-5B.ogm No
CONT-5C.ogm No
CONT-5D.ogm No
CONT-5E.ogm No
CONT-5F.ogm No
CONT-5G.ogm No
CONT-6A.wmv No
CONT-6B.wmv No
CONT-6C.wmv No
CONT-6D.wmv No
CONT-6E.wmv No

J_Compatibility : separated subtitle files tests

SUB-01 Yes
SUB-02 Yes
SUB-03 Yes
SUB-04 Yes
SUB-05 Yes
SUB-06 No
SUB-07 No
SUB-08 No
SUB-09 Yes
SUB-10 No
SUB-11 Yes
SUB-12 50
SUB-13 3

 

 

Firmware hibák

Verzió lekérdezés: SETUP-ba belépni, majd 3, 2, 1 és ADD/CLEAR gomb.

Mpeg Chip: LSI 8652
Mpeg F/W: Build 0050.19
Loader F/W: V6JDEC03
FrontPanel Ver: f014
Macrovision: Off
Current Region Code: 2
Default Password: 3308
Date: Feb 9 2006

Régió kód állítás: SETUP-ba belépni, majd 9, 8, 7, ADD/CLEAR, [0 - 9]
ahol a []-ban lévő szám lesz az új régió kód.

A tesztelés során pár hibát sikerült találni a jelenlegi firmwareben: 

 

Belső

A felvevő felnyitása után látható, hogy LSI chipsetre épül, ugyanakkor a pontos típus a masszívan felragasztott hűtőbordák miatt nem állapítható meg. Különösebb kommentár nélkül néhány fotó a belsőről: 

Hardver módosítás

Próbaképpen egy 13GB-os Quantum LCT merevlemezt tettem és örömmel tapasztaltam, hogy tökéletesen működik így is. Mivel a konkurens termékek között van olyan ami 320GB-os merevlemezt is képes kezelni, ezért aki hajlandó 160GB-nál nagyobb merevlemezt venni, azok nagy valószínűséggel tökéletesen tudják azt használni ebben a felvevőben:


 

Előnyök / hátrányok

Előnyök Hátrányok
 • rengeteg szolgáltatás

 • sokféle ki- és bemenet

 • USB port

 • dvd+rw lemez tartalma szerkeszthető

 • merevlemez zajtalan, köszönhetően a gumialátéteknek

 • ventillátor zaj elhanyagolható

 • nem melegszik

 • merevlemez cserélhető

 • hangos optikai meghajtó

 • fél perces bekapcsolás

 • avi feliratok maximum két és fél sorban jelennek

 • USB-ről és DVD lemezről nem lehet merevlemezre másolni

 • távirányítót csak kis szögben lehet használni

 • mono felvétel

 • áramkimaradás esetén dátum és időbeállítás nullázódik (nincs elem ennek tárolására); teletext-ről képes beállítani ezeket, de ehhez be kell kapcsolni a felvevőt

 

Összegzés

Ha valakinek nincs szüksége a merevlemezre másolás lehetőségére, akkor ez a felvevő nagyon jó vétel szerintem. Egy firmware frissítés az említett hibák miatt hasznos lenne (főleg az avi feliratoktekintetében), de ezektől eltekintve is teljes mértékben használható mind felvevőnek mind lejátszónak egyaránt. Természetesen lejátszási képességei (MPEG4) elmaradnak a manapság olcsón kapható mpeg4 lejátszóktól, de a felvevők között mindenképpen az egyik legjobb lejátszási képességekkel rendelkezik. Külön kiemelném, hogy szinte egyáltalán nem melegszik és a hűtési megoldás is csendes.

 

A felvevőt az Origami Systems Kft. bocsátotta rendelkezésemre, köszönet érte.

 

 

(C) New Age
2006. november 15.