Yamada DTR-1000HX

Merevlemezes dvd+r(w) felvevő analóg és DVB-T tunerrel

Első benyomások

UMAX legújabb dvd felvevője 160GB-os merevlemezzel érkezett (bár a csomagolás tanulsága szerint létezik 80, 250 és 320GB-os változat is). Kellemes meglepetésként a hagyományos analóg tuner mellett az ún. digitális földfelszíni műsorszórás (dvb-t, bővebb információ: www.dvb-t.hu ) vételére alkalmas tuneregységgel is rendelkezik. A csomagolás a szokásos umax/yamada stílus, a doboz méretes és megemelve meglepően súlyos.

Kicsomagolva nagy meglepetések nem értek, a doboz tartalma: maga a felvevő, távirányító + elemek és a kézikönyvek (angol, német, francia, spanyol; mivel mintapéldány volt nálam, ezért magyar kézikönyv nem volt benne, de információim szerint mire forgalomba kerül, addigra lesz hozzá magyar kézikönyv is!). Kábelek nincsenek.

Nem csak a doboz hanem a felvevő is szép méretes darab (43cm x 5 cm x 31 cm) és igen súlyos (több mint 5kg).

Távirányító kopogós műanyag, gombok viszont kellemes puha gumiból (persze gondolom lesz akinek ez nem tetszik) elsőre ránézésre nekem nem tetszett, de pár napos használat után teljesen megbarátkoztam vele.

Az igazán sokat használt gombokat sikerült szellősen elhelyezni (a felvétel gombot leszámítva). Sajnos ez nem igaz az alsó részre, ahol bizony a szinte legtöbbet használt felvétel gombot (vajon miért ide került nem értem) kivéve csak egy apró felirat adja tudomásunkra mi az adott gomb funkciója így sötétben/félhomályban lehet bogarászni.

Magán a lejátszón sok gomb nincs: Play, Stop, HDD, DVD, Source, Record. Valamint Standby és Open/Close gombok.

Előlapi csatlakozón USB, DV, CVBS és sztereo audio bemenetek találhatók (svideo igazán elfért volna még).

Hátlap kellemes meglepetésként bővelkedik a ki- és bemenetekben: analóg antenna ki/bemenet, cvbs input, svideo input, sztereo audio bemenet, 5.1 analóg kimenet, cvbs kimenet, svideo kimenet, digitális audio kimenet (coax és optikai), dvb-t antenna ki/bemenet, euroscart ki és bemenet (két külön csatlakozó), komponens kimenet (Y, Pb/Cb, Pr/Cr) és egy service port rs232 csatlakozásra.

A kézikönyv szerint dvd, dvd+r(w), dvd-r(w), svcd, vcd, cd-da és adat (iso formátumot biztosan, udf formátumot nem próbáltam) lemezeket olvas a készülék.

Rögzíteni a benne lévő merevlemezre illetve DVD+R(W) lemezre képes MPEG2 formátumban. Lehetséges felvételi módok:

Felvételi minőség Maximális felvételi idő
4.7GB DVD+R(W)
Maximális felvételi idő
(80 / 160 / 250 / 320 GB merevlemez)
HQ (High Quality) 1 óra 17 / 34 / 53 / 68 óra
SP (Standard Play) 2 óra 34 / 68 / 106 / 136 óra
SP+ 2.5 óra 42 / 85 / 132 / 170 óra
EP (Extended Play) 3 óra 51 / 102 / 159 / 204 óra
LP (Long Play) 4 óra 68 / 136 / 212 / 272 óra
SLP (Super Long Play) 6 óra 102 / 204 / 319 / 408 óra

Kézikönyvben további információt ezen felvételi módokhoz kapcsolódó átlagos bitráta és felbontás adatokról nem találtam.

A kézikönyv lényegretörően és jól illusztráltan írja a készülék használatát szerintem nagyon hasznos (vagy inkább ajánlott) olvasmány tekintettel a felvevő képességeinek sokaságára. Remélhetőleg egyszer magyar kézikönyv is lesz hozzá az angol/német/francia/spanyol nyelveket nem beszélők számára is ugyanis elolvasása nélkül egyes funkciókat bizony nem lehet megtalálni a képernyőn lévő információk alapján.

Bekapcsolva a készüléket két dolog volt ami rögtön szemet és "fület" szúrt. Az első, hogy a bekapcsolástól számítva fél perc telt el mire a készüléket ténylegesen használni lehet (a készülékben lemez nem volt, csak a merevlemez tartalmát kellett felolvasnia). A másik fájdalmas pont a gépben lévő tápegységet hűtő ventillátor zaja. Szerintem nagyon hangos, arról nem is beszélve, hogy a hatásfokával is gondok vannak mint az később kiderült. A merevlemez zaja elhanyagolható, ugyanis mint később a felvevő szétszedésekor kiderült a merevlemez rögzítőcsavarjai alá gumit tettek így gondoskodtak nagyon okosan a zajcsillapításról.

 

Rendszerbeállítás

Első utam a setup menübe vezetett, ahol nagyon kellemes meglepetésként az osd nyelv beállítható magyarra is és így teljesen magyarított kezelőfelületet kapunk. Előbb azonban érdemes A Preferences almenüben Reset to Factory Defaults opció végrehajtásával minden beállítást alapértelmezettre beállítani.

Ezek után az alábbi beállítások fogadtak:

Automatikus fejezet jelölés Felvételkor (ha ez be van állítva) automatikusan bizonyos percenként fejezeteket helyez el a felvételben (5, 10, 20 ill. 30 perc).
Felvétel minősége Felvételi mód beállítása (fenti táblázatban részletesen).
APS (Auto Program Scan) Automatikus programkeresés, az aktuális analóg tuner kiosztást törli és a teljes vételi sávot végigkeresve csatornákat keres.
Csatorna módosítása Meglévő csatornák adatait lehet módosítani:

Megnevezés: max 5 karakter és a fel-le nyilakkal lehet karaktereket választani. Valamiért a '-' karaktert nem lehet kiválasztani. Érthetetlen számomra, hogy a megnevezés megadásakor miért nem a máshol elnevezések megadásakor (pl. dvd label) használt virutális billentyűzetet lehet használni.
Standard: PAL B/G, PAL-D/K, PAL-I, SECAM L, SECAM B/G, SECAM D/K.
Keresés típusa: csatorna vagy frekvencia
CAN+: dekóder ki/be kapcsolása
Műsortáblázat Csatornasorrendet lehet kézzel módosítani.
Időzítés beállítás menüje Megfelel a TIMER gomb lenyomásának, az időzített felvételek beállítására van lehetőség.
Ország választása Adott országra jellemző csatornák között keres az automatikus csatornakereső.


Digitális csatornák beállításai Itt van lehetőség az aktuális DVB-T csatornák átnevezésére és törlésére valamint a csatornasorrend megváltoztatására
Auto. csatorna hangolás Automatikus csatornakeresés
Kézi csatorna hangolás Valamilyen okból ezt az oldalt nem sikerült magyarra fordítani.
Kedvenc digitális csatornák Ha valamelyik dvb-t csatorna nézése közben megnyomjuk a Select gombot a képernyőn megjelenő dvb-t csatornakiosztásban megjelölhetünk egyes csatornákat kedvencként. Ezeket a csatornákat lehet itt megjeleníteni.
EPG bekapcsolása Itt elvileg az egyes dvb-t csatornákhoz kapcsolódó EPG (elektronikus programfüzet) információkat lehetne megjeleníteni, de valamilyen okból ez nem működik:
Játék: Tetris Igen ez tényleg egy Tetris játék...Video beállítások oldalon a megszokott opciókat találjuk, amit minden dvd felvevő vagy lejátszóban is megtalálhatunk.
YUV kimenet progresszív képet is képes generálni.Audio beállítások oldalon szintén a jól megszokott beállításokat találjuk.


DVD-Video (audio, felirat, menü) nyelv beállítások között megtalálható a Magyar.(fenti képen észrevehető egy magyar OSD hiba: Ő, ő megjelenítéssel gondok vannak)
Dátum - Idő beállítása: automatikusan leveszi valamelyik analóg csatorna teletext adásáról vagy DVB-T jelről vagy pedig kézzel beállítható.
Analóg csatorna vagy dvb-t csatorna esetén a Program opció alatt kell megadni, hogy melyik csatornáról vegye le a dátum és idő beállítást.


Itt szintén a szokásos beállításokat találhatjuk. Ami külön szót érdemel:
Előnézet típusa: Statikus vagy dinamikus. Sajnos nem sikerült megértenem pontosan mire is való így inkább idézem a manualt: "In set up menu select the Static option, the program title on the HDD title list is repose, select the Dynamic option the picture is sport."
HDD-lemezre másolás: merevlemezről dvd lemezre másoláshoz kapcsolódó beállítás; Fit to Disk (ha a kiválasztott filmek nem férnének el a lemezen, akkor akkora bitrátával tömöríti újra az anyagot, hogy pont elférjen a lemezen), High speed (csak akkor másolja a lemezre a kijelölt filmet, ha az elfér egyébként hibaüzenetet ad), Highest speed (ha másolás közben egy előre programozott felvétel elindulna, akkor a felvétel indulása előtt 3 perccel figyelmeztető üzenet jelenik meg, ami tájékoztat, hogy a 3 perc múlva induló felvétel a másolást lelassíthatja. Lehetőség van az előreprogramozott felvétel megszakítására.)TIMESHIFT azaz Időcsúsztatás beállítások
Timeshift az a funkció amivel az élő adást a felvevő folyamatosan rögzíti és így az adás nézése közben akár megállíthatjuk, beletekerhetünk (természetesen csak abban, amit már rögzített a felvevő)
Puffer mérete: 60 perc, 180 perc, 360 perc; azaz ha megállítjuk az elő adást, akkor maximum ennyi percet képes utána rögzíteni a felvevő még
TimeShift default source: itt lehet be vagy kikapcsolni az automatikus timeshift-et
Puffer mód: "Frissít" esetén ha timeshift üzemmódban csatornát váltunk, akkor az aktuális puffert kiüríti és előröl kezdi a felvételt. "Megtart" esetén az aktuális puffer változatlan marad.
Tárhely kezelés: Automatikusan vagy Manuálisan lehetséges. Automatikus módban ha a merevelemez megtelt, akkor a nem védett felvételeket elkezdi felülírni. Manuális módban, ha betelt a merevlemez, akkor hibaüzenetet kapunk.

 

Navigáció

A különböző üzemmódok között többféleképpen lehet váltani. Egyik legkényelmesebb módja a Navigation gomb megnyomása a távirányítón. Ennek hatására az alábbi menüpont jelenik meg a képernyőn:

További lehetőségek: HDD, DVD, DV/USB gombokkal váltani a megfelelő üzemmódba illetve a SOURCE gombbal a felvételi források között lehet váltani (F-COMP, R-COMP, R-SV, DV, SCART, Analóg tuner, DVB-T tuner).

 

Felvétel

Rögzíteni merevlemezre és dvd+r(w) lemezre lehetséges 6 féle minőségben és a hozzájuk kapcsolódó időtartamban. Lehetőség van az ún. One Touch Recording (OTR) -ra is amivel egy gombnyomásra elindul az aktuális felvételi forrás rögzítése. A REC/OTR gombot többszöri megnyomásával a kézzel indított felvétel maximális időtartamát lehet meghatározni 30 perces lépésekben.
Természetesen lehetőség van a felvevőktől megszokott felvételi módokra is:

Újdonság ettől a felvevőtől, hogy újraírható lemez esetén a lemezre felvett anyagot mintha csak a merevlemezre felvett anyag lenne, teljes mértékben át lehet szerkeszteni (fejezetek beszúrása, szétvágás, index kép csere, stb.).

A merevlemezre rögzítés az LSI valamilyen saját formátumában történhet, ugyanis később szétszedve a felvevőt és a merevlemezt PC-be rakva, majd disk editorral megnézve a boot szektor üres és a felvett anyagot az utolsó szekrotokban helyezkednek el.

FONTOS: bizonyos esetekben a lemez törlése funkció illetve a lemezre másolás funkció nem elérhető. Nem tudom ez vajon védelem nehogy adat lemezt töröljünk vagy firmware hiba, de sok próbálkozás után rájöttem hogyan lehet ilyen esetben lemezt törölni. A távirányítón lévő REC TO gombot megnyomva ki kell választani célnak az Optical Disc -et és után törölhető lesz a lemez.

 

Felvétel minősége

Felvételi minőséget a következőképpen teszteltem. Egy dvd lejátszó scart kimenetét kötöttem a felvevő scart bemenetére és DVD-VIDEO lemezt játszottam le. (Mivel a felvétel sikerült ezért vagy a lejátszón nem volt macrovision védelem vagy a felvevőt nem érdekelte a macrovision védelem...) Kb. 7-8 percnyi anyagot vettem fel. A film 2.35:1 képaránnyal rendelkezett így 4:3 Letterbox felvételt csináltam (így valószínűleg az átlagos teljesképernyős felvételnél szebb minőséget eredményeznek valamivel a felvételeim).

Felvételi minőség Maximális bitráta (kbps) Átlagos bitráta (kbps) Felbontás
HQ 9000 7200 720 x 576
SP 4380 3500 720 x 576
SP+ 3750 3000 720 x 576
LP 3090 2500 720 x 576
EP 2130 1700 352 x 576
SLP 9000 1000 352 x 576

Mintaképek az egyes felvételi minőségekhez

Lemezműveletek

A DVD gomb lenyomásával a felvevő lemezkezelési állapotba kerül (feltéve, hogy van a felvevőben (újra)írható lemez). Lehetőség van:

 

Fájl böngésző

FILE PLAY gomb lenyomásávál a fájl böngészőbe jutunk, ahol a merevlemez valamint ha van behelyezve, akkor dvd lemez és USB eszköz tartalmát lehet böngészni.

A fájl böngészőben szinte minden fájlművelet elvégezhető a merevlemez, dvd lemez és usb eszközök között, ahogyan a képen is látható. Az adott médián található minden fájlt megmutat a böngésző, de csak a támogatott fájlokat lehet lejátszani, illetve avi fájlhoz a SELECT gombbal feliratot lehet kiválasztani.

 

MPEG4, MP3, WMA, JPEG Teszt

Röviden összegezve pár fontosabb tulajdonság:

DivX Test CD 2.0 eredmények

F_ Compatibility : Supported image types

IMG-01.jpg Yes
IMG-02.jpg Yes
IMG-03.gif No
IMG-04.bmp No
IMG-05.tif No
IMG-06.png No
IMG-07.pcx No

G_ Compatibility : Supported audio types

AUD-1A.mp3 Yes
AUD-1B.mp3 Yes
AUD-1C.mp3 Yes
AUD-1D.mp3 P
AUD-2A.mp4 No
AUD-2B.mp4 No
AUD-2C.mp4 No
AUD-2D.mp4 No
AUD-3A.wma Yes
AUD-3B.wma Yes
AUD-3C.wma Yes
AUD-3D.wma P
AUD-4A.ogg Yes
AUD-4B.ogg Yes
AUD-4C.ogg No
AUD-5A.ac3 No
AUD-5B.dts No
AUD-5C.mpc No
AUD-5D.fla No

H_Compatibility: Supported video codecs

VID-1A.mpg Yes
VID-1B.mpg Yes
VID-1C.mpg Yes
VID-1D.mpg No
(a fájl 720x576 bal felső részét játsza le)
VID-1E.mpg No
(a fájl 720x576 bal felső részét játsza le)
VID-2A.avi Yes
VID-2B.avi 6000
(időnként akadozik)
VID-2C.avi No
VID-2D.avi No
VID-3A.avi Yes
VID-3B.avi Yes
VID-3C.avi 3
VID-3D.avi 3
VID-3E.avi Yes
VID-3F.avi No
VID-3G.avi 1
VID-3H.avi 4500
VID-3I.avi No
VID-3J.avi No
VID-4A.mp4 No
VID-4B.mp4 No
VID-4C.mp4 No
VID-4D.mp4 No
VID-4E.mp4 No
VID-4F.mp4 No
VID-4G.mp4 No
VID-4H.mp4 No
VID-4I.mp4 No
VID-4J.mp4 No
VID-5A.wmv No
VID-5B.wmv No
VID-5C.wmv No
VID-5D.wmv No

I_Compatibility : Video containers and “bivx” tests

CONT-1A.avi Yes
CONT-1B.avi Yes
CONT-1C.avi P
CONT-1D.avi Yes
CONT-1E.avi Yes
CONT-1F.avi Yes
CONT-1G.avi No
CONT-1H.avi No
CONT-1I.avi Yes
CONT-1J.avi Yes
CONT-2A.divx Yes
CONT-2B.divx Yes
CONT-2C.divx P
CONT-2D.divx Yes
CONT-2E.divx Yes
CONT-2F.divx Yes
CONT-2G.divx No
CONT-2H.divx No
CONT-3A.mp4 No
CONT-3B.mp4 No
CONT-3C.mp4 No
CONT-3D.mp4 No
CONT-3E.mp4 No
CONT-3F.mp4 No
CONT-3G.mp4 No
CONT-4A.mkv No
CONT-4B.mkv No
CONT-4C.mkv No
CONT-4D.mkv No
CONT-4E.mkv No
CONT-4F.mkv No
CONT-4G.mkv No
CONT-5A.ogm Yes
CONT-5B.ogm Yes
CONT-5C.ogm No
CONT-5D.ogm P
CONT-5E.ogm No
CONT-5F.ogm No
CONT-5G.ogm No
CONT-6A.wmv No
CONT-6B.wmv No
CONT-6C.wmv No
CONT-6D.wmv No
CONT-6E.wmv No

J_Compatibility : separated subtitle files tests

SUB-01 Yes
SUB-02 No
SUB-03 Yes
SUB-04 Yes
SUB-05 Yes
SUB-06 No
SUB-07 No
SUB-08 No
SUB-09 Yes
SUB-10 P
SUB-11 Yes
SUB-12 40
SUB-13 2

 

 

Firmware hibák

Verzió lekérdezés: SETUP-ba belépni, majd 3, 2, 1 és ADD/CLEAR gomb.

Mpeg Chip: LSI 8652
Mpeg F/W: Build 0084
Loader F/W: V6NJAN27
FrontPanel Ver: f015
Macrovision: Off
Current Region Code: 0
Default Password: 3308
Date: Jun 1 2006


Régió kód állítás: SETUP-ba belépni, majd 9, 8, 7, ADD/CLEAR, [0 - 9]
ahol a []-ban lévő szám lesz az új régió kód.

A tesztelés során pár hibát sikerült találni a jelenlegi firmwareben:
 

Belső

A felvevő felnyitása után látható, hogy LSI chipsetre épül, ugyanakkor a pontos típus a masszívan felragasztott hűtőbordák miatt nem állapítható meg. Különösebb kommentár nélkül néhány fotó a belsőről: 

 

Előnyök / hátrányok

Előnyök Hátrányok
  • rengeteg szolgáltatás

  • sokféle ki- és bemenet

  • USB port

  • dvd+rw lemez tartalma szerkeszthető

  • merevlemez zajtalan, köszönhetően a gumialátéteknek

  • fél perces bekapcsolás

  • hangos táp ventillátor

  • tápegység nagyon melegszik (tápegység felett a borításon 43° C volt mérhető 25 fokos szobahőmérsékleten úgy, hogy a felvevő egy íróasztalon volt)

  • avi feliratok maximum két sorban jelennek meg és a sorvégekről karaktereket vág le

 

Összegzés

Ha valaki meg tudja szokni a tápventillátor zaját, valamint a felvevő szellőzését is meg tudja oldani, akkor jó vétel véleményem szerint. Egy firmware frissítés az említett hibák miatt nagyon hasznos lenne (főleg az avi feliratok és a felvételi mód átváltása tekintetében), de ezektől eltekintve is teljes mértékben használható mind felvevőnek mind lejátszónak egyaránt. Természetesen lejátszási képességei (MPEG4) elmaradnak a manapság olcsón kapható mpeg4 lejátszóktól, de a felvevők között mindenképpen az egyik legjobb lejátszási képességekkel rendelkezik. Az USB porttal mindenképpen elviszi a pálmát a jelenlegi felvevők között.

 

A felvevőt az Origami Systems Kft. bocsátotta rendelkezésemre, köszönet érte.

 

 

(C) New Age
2006. október 27.